Skip to main content

Valymas ir dezinfekcija

Valymas

Kodėl reikia valyti ir dezinfekuoti įrangą?

  • Tam, kad pašalinti maisto likučius.
  • Tam, kad pašalinti susikaupusias atliekas.
  • Tam, kad sunaikinti mikroorganizmus ir stabdyti jų dauginimąsį.
  • Tam, kad išvengti parazitų veisimosi.
  • Tam, kad būtume ramūs dėl maisto saugos.

Dezinfekcija

  • Dezinfekcijos tikslas yra bakterijų sunaikinimas iki saugaus lygio.
  • Dezinfekcija vyksta naudojat dezinfekuojantį chemikalą ar karštą vandenį (>82° C).

Daiktai kuriems reikia valymo ir dezinfekcijos:

  • Visi paviršiai turintys tiesioginį kontaktą su maistu;
  • Visi „rankomis liečiami“ paviršiai;
  • Visi valymo įrankiai, įrengimai (pvz.: šepečiai).

Šluostės

  • Medvilninių rankšluosčių paviršių valymui reikėtų atsisakyti, nes sudrėkusiuose ir nešvariuose medvilniniuose rankšluosčiuose yra puikios sąlygos mikroorganizmų veisimuisi, ir šie rankšluočiai  maisto gaminimo patalpose yra tiesiog pavojingi.
  • Pirmenybė turėtų būti skiriama vienkartiniams popieriniams rankšluosčiams ar servetėlėms.
  • Taip pat rekomenduojama atsisakyti pašluosčių ar kempinių, kuriose gyvena milijardai mikroorganizmų.

Valymo tvarkaraščiai

  • Pagrindinis patalpų valymas, plovimas ir, jei reikia, dezinfekavimas atliekamas kartą per savaitę.
  • Jo metu valomos, plaunamos ir dezinfekuojamos visos patalpos bei įrenginiai.
  • Valant bei dezinfekuojant įmonės patalpas, įrangą, stalus ir darbo įrankius, reikia imtis visų priemonių, kad būtų išvengta produktų užteršimo valymo, plovimo ir dezinfekavimo medžiagomis.
  • Tam kad valymas ir dezinfekavimas būtų efektyvūs jie turi būti planuojami ir planas turi būti žinomas personalui.
  • Kiekvienas darbuotojas po savo darbo valandų turi išvalyti savo darbo vietą.
  • Turi būti sudarytas valymo tvarkaraštis, kuriame nurodoma, kada valoma, kas valo, kokios priemonės naudojamos.
  • Po kiekvieno valymo, žurnale pasirašo valymą atlikęs darbuotojas.

Valymo priemonių naudojimas

  • Plovikliai ir dezinfektantai turi būti naudojami pagal paskirtį bei laikantis gamintojo nurodymų.
  • Darbuotojai turi būti supažindinti su naudojamomis valymo priemonėmis.
  • Darbo vietose turi būti iškabintos valymo ir dezinfekcijos schemos, grafikai.
  • Po dezinfekcijos ar valymo su plovikliu visus paviršius reikia nuplauti vandeniu, kad ant paviršių, su kuriais liečiasi maistas, neliktų ploviklių ir dezinfekcinių medžiagų likučių.
  • Plovimo darbus atlikti ne tik pagal pateiktą plovimo ir dezinfekcijos planą, bet ir esant būtinybei.

 Indų ir kito inventoriaus plovimas

  • Plovykloje dirbantys darbuotojai, plaunantys indus bei kitą inventorių ir naudojantys plovimo bei dezinfekcijos medžiagas, PRIVALO turėti vandeniui nelaidžią prijuostę ir, jei būtina – gumines pirštines.
  • Šie daiktai laikomi atskirai nuo kitų darbo drabužių.
  • Apyvartinę tarą rekomenduojama plauti atskiroje plovykloje, o jeigu tokios nėra – gamybos inventoriaus plovykloje pagal nustatytą grafiką.
  • Visi įrankiai, indai, talpyklos ir virtuvės įrengimai po kiekvieno naudojimo turi būti išvalomi, išplaunami ir, jei reikia, dezinfekuojami.
  • Švarūs ir nešvarūs indai, taip pat švarūs  niekada negali turėti sąlyčio su  nešvariais paviršiais nei tiesiogiai, nei per plovėjo nešvarias rankas. Šios taisyklės būtina laikytis siekiant išvengti kryžminio užteršimo.

Plovimo etapai 

  1. Nuo nešvarių indų pašalinami maisto likučiai.
  2. Plaunama  karštu vandeniu ir plovikliu.
  3. Skalaujama karštu vandeniu, pašalinami ploviklio likučiai.
  4. Dezinfekuojama ir skalaujama, kad pašalinti dezinfekcinės medžiagos likučius.
  5. Džiovinama.
  6. Rekomenduojama valymo, plovimo, dezinfekavimo darbus registruoti žurnale.

Indų plovimo rankomis instrukcija

  • Prieš plaudami indus, pašalinkite nuo jų didesnius maisto likučius į tam skirtą tarą.
  • Įpilkite į vieną plautuvės skyrių šilto (30‒50 °C) vandens ir indų plovimo skysčio koncentrato arba dezinfekuojančio indų plovimo skysčio.
  • Plaukite indus kriauklėje kempine arba šepečiu.
  • Jeigu naudojamas nedezinfekuojantis indų plovimo skystis, dezinfekuokite indus 2-ame plautuvės skyriuje.
  • Skalaukite indus tekančiu karštu (apie 60 °C) vandeniu kitame plautuvės skyriuje.
  • Sudėkite indus ant džiovinimo grotelių ir palikite džiūti arba nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nedėkite pilnai neišdžūvusių indų vienas ant kito.

PASTABOS:

  • Keiskite vandenį plautuvėse išplovę ne daugiau kaip 40 lėkščių.
  • Švarius ir nešvarius indus laikykite atskirai.
  • Nenaudokite įskilusių ar stipriai subraižytų indų.
  • Po darbo išplaukite kempines ir šepečius karštame vandenyje indų plovimo skysčiu ir dezinfekuokite.
  • Rekomenduojama naudoti apsaugines pirštines.
  • Indų plovimui ir dezinfekavimui naudokite tik autorizuotus ir registruotus biocidus.

Stebėsena

  • Apžiūrima ar viskas švariai išvalyta. Apžiūrima ar nėra neišvalytų vietų, nepamirškite apžiūrėti vietų po  įranga ir už jos.
  • Stebėjimas vykdomas pasitelkiant RVASVT (Rizikos veiksnių svarbių valdymo taškų kokybės sistemą)  arba laikantys GHPT (geros higienos praktikos taisyklių). Labai svarbu viską registruoti, ir stebėti, kad visos medžiagos būtų naudojamos pagal gamintojo nurodymus. Ypač atkreipkite dėmesį į dezinfekcines medžiagas.
  • Taip pat labai svarbu periodiškai daryti tyrimus parodančius ar ant nuplautų paviršių nelieka mikroorganizmų ir/ar ploviklių likučių.

Valymo priemonių naudojimas

  • Visos įmonėje naudojamos valymo, plovimo ir dezinfekavimo medžiagos turi būti naudojamos pagal paskirtį, gamintojo nurodytomis sąlygomis ir privalo turėti biocido autorizacijos ar registracijos liudijimą bei saugos duomenų lapą su pridėta ženklinimo etikete.
  • Patikrinkite, ar nepasibaigęs cheminės valymo medžiagos galiojimo terminas.
  • Visada perskaitykite naudojimo instrukciją.
  • Naudokite nurodytą, efektyvų priemonės kiekį, stebėkite, ar visiškai ištirpo įdėta medžiaga.
  • Niekada nepilkite cheminių medžiagų į nepaženklintą indą.
  • Cheminėmis valymo medžiagomis nuvalytus paviršius gerai nuskalaukite vandeniu.
  • Niekada nemaišykite skirtingų priemonių.
  • Vilkėkite tinkamus drabužius, jei reikia naudokite pirštines, ir kitas saugos priemones.
  • Naudokite tinkamas valymui priemones ir įrangą.
  • Visada pašalinkite maistą prieš valymą.
  • Nepamirškite, jog daugelis cheminių medžiagų ir pavojingos, naudokite jas saugiai.

Valymo medžiagų laikymas

  • Cheminių valymo medžiagų, biocidų atsargoms laikyti turi būti numatyta atskira vieta pagalbinėje patalpoje arba rakinama spintelė, kad išvengti netyčinio maisto užteršimo.
  • Cheminės valymo medžiagos, naudojamos rankoms, indams ir  darbo paviršiams plauti, gali būti laikomos maisto tvarkymo patalpoje, tačiau  maisto tvarkymo patalpoje turi būti minimalus kiekis         ( tiek, kiek reikia kasdieniniam naudojimui) cheminių valymo medžiagų.

Valymo inventoriaus laikymas

  • Valymo inventorius (šepečiai, kibirai ir kt.) turi būti laikomas švariai ir sausai.
  • Jis turi būti paženklintas ir laikomas taip, kad neužterštų maisto produktų bei  įrangos.

Tose patalpose, kuriose tvarkomas maistas, negali būti laikomos valymo ir dezinfekavimo priemonės

Išvados:

  • Patalpose, kuriose tvarkomas maistas, įrankiai, įranga ir konstrukcijos turi būti švarios, prižiūrimos taip, kad neterštų maisto.
  • Visas inventorius, įrankiai ir kitos  priemonės privalo būti paženklinti, laiku plaunami ir dezinfekuojami.
  • Pirmiausia turite nuvalyti matomus teršalus.
  • Dezinfekuokite visus paviršius iki saugaus mikroorganizmų lygio.
  • Valikliai gali gerai išvalyti paviršius bet nesunaikinti mikroorganizmų.
  • Dezinfekuoti galite naudodami dezinfektorius arba aukštesnės nei 82° C temperatūros vandenį.
  • Valyti ir dezinfekuoti reikia ir mažai užterštus paviršius.
  • Planavimas ir valymo registracijos žurnalai padės nepamiršti laiku atlikti valymo darbų.
  • Valymą būtina stebėti.