- RVASTV sistema yra moksliškai pagrįsta šiuolaikinė maisto saugos užtikrinimo sistema, privaloma visose Europos Sąjungos bei daugelyje JAV, Kanados ir kitų šalių maisto įmonių.
- RVASVT sistema skirta valdyti rizikos veiksnius, galinčius padaryti maistą nesaugų.
- Tai, prevencinio pobūdžio priemonių kompleksas, efektyvesnis už įprastinę maisto saugos kontrolę, orientuotą į galutinio produkto tikrinimą.
- RVASVT sistema yra gerai suderinama su kokybės sistemomis (pagal ISO 9000 serijos standartus) ir tinka šiose sistemose valdant maisto saugą.
- Ji gali būti taikytina visais maisto tvarkymo etapais.
NACIONALINĖ IŠIMTIS DĖL RVASVT SAVIKONTROLĖS TAIKYMO: RVASVT, įskaitant GHP, nereikalaujama diegti tvarkantiems mažus kiekius negreitai gendančio maisto:
- negaminantiems, neperdirbantiems ir neruošiantiems maisto;
- kioskams;
- laikinoms patalpoms (tokioms kaip palapinės), bakalėjos ir kito supakuoto negreitai gendančio maisto parduotuvėms, smulkių prekių automatams, sandėliams, maisto turgavietėms;
- maisto gabenimo ar pardavimo automobiliams, vežimėliams;
- gėrimų prekyvietėms, kavinėms, barams;
- kitoms nurodytas sąlygas atitinkančioms maisto tvarkymo vietoms.
- Maisto tvarkymo subjektai, vykdantys mažmeninę prekybą (išskyrus nefasuotų gyvūninės kilmės maisto produktų prekybą) parduotuvėse, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų. Įsigalioja nuo 2019 m. gegužės 1 d.
- RVSASVT – individuali kiekvieno maisto tvarkymo subjekto sistema, pritaikyta konkrečiai įmonei, tačiau sukurta, laikantis bendrųjų principų.
- Norint sėkmingai įdiegti RVASVT sistemą, kad ji būtų veiksminga ir efektyvi, būtina prisilaikyti atitinkamų epatų.
RVASVT įdiegimo etapai:
- Įvertinti esamą nekenksmingą maisto gamybos sistemą.
- Suformuoti RVASVT darbo grupę, (priklausomai nuo įmonės dydžio ir dirbančio personalo skaičiaus).
- Aprašyti gaminamą ar tvarkomą maisto produktą (nurodyti produkto sudėtį, struktūrą, perdirbimą, pakavimo sistemas, laikymo ir paskirstymo sąlygas, laikymo trukmę, naudojimo taisykles).
- Sudaryti ir patvirtinti gaminamo produkto gamybos diagramą (aiški ir išsami, pradedant žaliavų atrinkimu, perdirbimu, paskirstymu, pardavimu. Labai svarbu įsitikinti, kad kiekvienas procesas atitiktų realią padėti įmonėje).
- Įgyvendinti septynis RVASVT principus.
- Įmonės darbuotojų apmokymas.
- RVASVT išorinis bei vidinis auditas.