Kaip išvengti kenkėjų:
- Stebėsena.
- Nepalikti prieinamo maisto.
- Nesudaryti sąlygų veistis kenkėjams.
Kenkėjų stebėsena:
- Labai svarbu kenkėjams užkirsti kelia patekti į maisto gamybos teritoriją.
- Taip pat į maisto gamybos patalpas: laikyti uždarytus langus ir duris, jei jie atviri turėtų būti barjerai – tai yra ant langų – tinkleliai, ant durų užuolaidos užkertančios kelią kenkėjams patekti į vidų.
- Stebėti, kad nebūtų įtrūkimų ar skylių sienose, per kuriuos galėtų graužikai patekti į vidų.
Nepalikti prieinamo maisto:
- Naudokite kenkėjams neprieinamas pakuotes.
- Nuolat valykite ir dezinfekuokite paviršius, patalpas ir įrangą.
- Pamate įtartinų ženklų tuoj pat juos įvertinkite, išvalykite nešvarumus ir apžiūrėkite patalpas.
- Nuolat apžiūrėkite sandėliuojamus produktus.
- Visuomet laikykite uždarytus atliekų konteinerius.
Nesudaryti sąlygų kenkėjams veistis:
- Užkirskite sąlygas kenkėjams veistis patalpų viduje.
- Laiku šalinkite atliekas.
- Nuolat tikrinkite savo išteklius.
- Visada palaikykite švarias grindis ir sienas taip pat stebėkite ar neatsiranda plyšių, įtrūkimų.
Kenkėjų prevencija:
Geriausias būdas apsisaugoti nuo kenkėjų yra prevencija.
- Jei naudojate, kažkokius masalus ar kitas chemines medžiagas kenkėjams naikinti turite užtikrinti, jog jie nepateks į maistą.
Apsauga nuo kenkėjų galima:
- Fizinė
- Cheminė
Fizine apsauga įtraukia elektrinius, uv prietaisus, graužikams spąstus, (lipnių juostelių vabzdžiams negalite naudoti maisto patalpose). Visada patartina šias priemones naudoti ne maisto patalpoje, o už jos ribų.
Cheminė apsauga – deratizacija ar dezinsekcija atliekama uždarius įmonę.
- Dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos darbai atliekami licencijuotų asmenų ir institucijų.
- Dezinfekcijai, dezinsekcijai ir deratizacijai turi būti naudojami autorizuoti ar registruoti biocidai nurodyti atitinkamuose teisės aktuose (HN 90:2011).
Taigi:
- Graužikai ir vabzdžiai maisto tvarkymo vietose naikinami pagal teisės aktų reikalavimus.
- Juos naikinant turi būti užtikrinama, kad nebūtų užteršiamas maistas.
- Deratizacija ar dezinsekcija atliekama uždarius įmonę.
Kodėl svarbi kenkėjų kontrolė?
- Kad išvengti teisinės atsakomybės.
- Kad išvengti per maistą plintančių ligų.
- Kad nesugadintume reputacijos.
- Kad užtikrinti darbuotojų motyvaciją.
- Kad išvengtume nuostolių.